VDL Webdevelopment 

webshop keuze

Kies voor eenvoud en degelijkheid.

Starten met een webshop begint voor veel ondernemers met een hele lastige keuze. Want welk shopsysteem is het meest geschikt voor jou? En vooral, waarop baseer je die keuze? Als webbouwer heb ik in de afgelopen tien jaar heel veel ervaring opgedaan. Ik heb met zeer uiteenlopende systemen mogen werken.

De ervaring die ik opdeed dateert van mijn tijd bij een aantal internetbedrijven. De keuze voor het systeem werd niet door mij bepaald. De systemen hadden allemaal hun eigen voor,- en nadelen. Onderaan de pagina licht ik die toe.

October-CMS in combinatie met JK-Shop

logo JKShop

VDL-Webdevelopment kiest graag voor fris en fruitig. We weten dat systemen waarvan de basis meer dan tien jaar oud is wellicht nog een of twee jaar geupdate kunnen worden, maar er komt een tijd dat het op is. Voor Wordpress zien we dat nu al aankomen. Bepaalde ontwerpkeuzen van toen zijn niet meer aan te passen aan de techniek van nu. En de techniek van nu is wat we willen gebruiken. Ook omdat die vaak efficientere code oplevert. Dat komt de snelheid van een shop altijd ten goede.

Daarom kiezen we voor October-CMS in combinatie met JK-Shop. Dat levert een supersnelle combinatie op die gebaseerd is op het Laravel-framework. De interface is volledig geintegreerd in October-CMS, deze staat bekend als zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk.

Webshopsystemen: een belangrijke keuze

De keuze voor een webshopsysteem neem je voor een aantal jaren. Daarbij zijn gebruiksvriendelijkheid van de webshop en van de bijbehorende backend van groot belang. De meeste systemen die ik ken, en dat zijn er wel aan paar, scoren minpunten op een van deze twee punten. Daarnaast is van belang dat de basis van het systeem niet te oud is. De techniek op internet ontwikkeld gestaag door. Kiezen voor een relatief nieuw systeem betekent meestal dat het systeem een langere toekomst heeft.

Systemen die bij ons afgevallen zijn:

 • Virtuemart:

  logo Virtuemart

  Een shopsysteem voor Joomla. Nog afgezien van de problemen die zich de laatste jaren met Joomla systeemupdates voordoen is Virtuemart echt een schoolvoorbeeld van een slecht uitgewerkte interface. Je kunt er wellicht artikelen mee verkopen. Maar wanneer je instellingen moet doen of producten gaat toevoegen loop je vast in onoverzichtelijkheid. Dat geeft geen vertrouwen. En belangrijker: het levert frustratie op omdat je steeds moet zoeken naar instellingen waar je ze niet verwachten zou.

 • Prestashop: logo Prestashop

  Een op zichzelf staand ecommerce systeem. Je kunt er een shop mee bouwen in meerdere talen. Mijn ervaring is dat juist die meertaligheid heel onlogisch in elkaar zit. Het softwarepakket is in augustus 2007 gereleased. De basiscode is daarmee naar internetmaatstaven antiek te noemen. Ik vond het werken met Prestashop een ware crime. Het uitvoeren van maatwerk naar de wensen van de klant was heel tijdrovend en er traden regelmatig fouten op met de SEF-urls.

 • Woocommerce: logo Woocommerce

  Woocommerce is enorm populair omdat het naadloos past in Wordpress. En Wordpress is vooral populair omdat het gratis is, niet omdat de code zo goed in elkaar zit. Ook voor Wordpress geldt dat de basiscode antiek is. Als je weinig producten hebt kun je er misschien nog succes mee hebben. Echt efficiënt is de shop niet omdat vooral meertaligheid en productopties niet gebruiksvriendelijk zijn ingericht.

 • X-Cart (bouwen we onder bepaalde voorwaarden): logo X-Cart

  X-Cart heeft een voordeel dat de voorgaande systemen niet hebben: het systeem is ISO-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat alle functies aan een vastgestelde industriële standaard voldoen. Er is een gratis versie beschikbaar maar die heeft zijn beperkingen. Zo zijn er geen productfilters beschikbaar en meerdere valuta zijn daarin niet mogelijk. Wil je dat wel, dat is de Business licence voor de $ 495,- de eerste mogelijkheid. En dan moet het hele ding nog ingericht worden. Als je budget het toelaat kunnen we de webshop in X-Cart voor je bouwen.

 • Magento: logo Magento Community

  Magento wordt momenteel gezien als de beste keuze als het op e-commerce gaat. Er is een gratis versie en er zijn veel plugins voor beschikbaar. Een belangrijk nadeel is dat het systeem zwaar is en traag functioneert. Er is speciale hosting nodig, en die is er ook, maar dat maakt de hostingkeuze beperkt. Ander nadeel is dat de interface van de backend verre van gebruiksvriendelijk is. Het ontwikkelen van een shop in Magento is tijdrovend. Daarmee is het argument 'gratis en dus goedkoop' meteen onderuitgehaald.

Het gaat om geld: kies dus voor degelijkheid.

Bovenstaand laat zien dat we kritisch zijn op de software die we willen leveren of bouwen. Wij willen maar één ding: iets leveren van hoge kwaliteit. Dat kan niet voor bodemprijzen, maar de duurste oplossing hoeft zeker niet de beste oplossing te zijn.