VDL Webdevelopment 

Vermijd Google en Facebook op je website

Cookies en trackers worden op heel veel websites gebruikt om te kijken welke pagina's de bezoekers hebben bezocht en soms ook wat ze daar gedaan hebben. Wij vinden dat het buiten ons niemand wat aangaat wat jij op de website bekijkt.

Op deze website worden geen cookies of trackers gebruikt.

De website is voor ons een heel belangrijk communicatiemiddel. We publiceren onze plannen, onze visie op de toepassing van bepaalde technieken en de mogelijkheden die we jou bedrijf kunnen bieden.

De kans dat ook jou website trackers bevat is groot. Als je een Facebook like-button hebt is dat er al een. Maar ook Google Analytics is er een, veruit de meeste sites zijn hiervan voorzien om het bezoekersgedrag te analyseren. De trackers die alom gebruikt worden delen deze informatie vaak met commerciële bedrijven.

Deze 'diensten' gebruiken we daarom nooit:

  • Google Analytics: Informatie over onze bezoekers kan voor ons inzicht geven in de artikelen die veel of juist weinig zijn gelezen. We hebben er voor gekozen niet meer met Google Analytics te werken omdat we Google zien als een advertentiebedrijf. De informatie over bezoekres verkoopt het bedrijf aan commerciële partijen. Wij gebruiken Matomo (voorheen geheten Piwik) om op een privacy-veilige manier gegevens kunnen bijhouden.

    Jouw eigen dashboard
    Groot voordeel van Matomo is dat je je eigen analysesuite kunt (laten) bouwen. Jouw data, in jouw eigen dashboard: wat wil je nog meer? Wie zoiets nodig heeft kan bij ons terecht.
  • Facebook like/share: Het is leuk als iemand een van onze pagina's op Facebook wil zetten. We denken dat bezoekers slim genoeg zijn om de URL van de pagina te kopiëren en in hun tijdlijn te plakken.
  • Google Maps: Op de contactpagina hadden we een GoogleMaps kaartje staan. Deze maakt iedere keer als de pagina geladen wordt contact met Google. Nu hebben we een afbeelding geplaatst in twee zoom-versies. Op het moment dat je er met de muis overheen gaat wordt het ingezoomde plaatje geladen. Er is een klik ingebouwd waarmee je de betreffende locatie op de GoogleMaps website kunt bekijken en je er eventueel een routebeschrijving kunt maken.
  • Google Fonts: Sinds een paar jaar heeft Google gratis lettertypen voor websites beschikbaar gemaakt. Hiermee kun je het design van je website een mooie look en feel geven. Hoewel Google zegt dat ze via de fonts geen gegevens verzamelen over bezoekers zijn wij er niet helemaal gerust op. En er zijn goede alternatieven. Je kunt webfonts kopen voor een paar tientjes en hosten op je eigen domein. Volledig legaal, hoef je niemand voor te bedanken. Maar je kunt ook ieder truetype font gebruiken in een website. Wij begrijpen dan ook niet waarom zoveel webontwikkelaars werken met GoogleFonts.
  • Scripts via CDN: Scripts zoals jQuery kunnen op een gunstige manier worden ingeladen via een Content Delivery Network. Dat heeft voordelen want als er een aanpassing is wordt deze meteen meegenomen. Daarnaast is het inladen van het jQuery snippet via het Google CDN gunstig voor de laadtijd. Zelfs na het opnemen van de jQuery-code in de eigen paginacode bleek dat het inladen van de code via Google's CDN sneller te zijn. Maar we vinden ook hier dat privacy zwaarder weegt dan een scriptje van 69kB.

Onze keuze vloeit voort uit een principe. We vinden dat privacy te belangrijk is om overboord te gooien. Daarnaast is er ook een vorm van gewin: we zijn niet afhankelijk van diensten die bedrijven aanbieden. Maar we vinden dat je best wat mag betalen voor het ambacht dat iemand, bijvoorbeeld een typograaf, uitoefent.