VDL Webdevelopment 

Rainlab Builder: een echte tijdsbespaarder

Als ontwikkelaar moet je eigenlijk vooral bezig kunnen zijn met de code die functioneel is in je applicatie. Dat klinkt vanzelfsprekend maar dat is het vaak niet. Veel code is repeterend zoals de basisstructuur van models en componenten. Gelukkig is er voor October-CMS een plugin die je veel werk uit handen kan nemen: de Rainlab Builder plugin.

De database

De Rainlab Builder plugin bied je een omgeving waarin je intuitief je eigen plugins kunt opzetten. Door een aantal stappen te doorlopen creeer je een databasetabel. Daarbij laat het systeem je eerst de kolommen aanmaken. Je geeft de types op en de labels. Wanneer je de velden gereed hebt sla je de tabel op. Bij het opslaan wordt een migratiebestand opgeslagen. Dit bestand kan later worden gebruikt bij aanpassingen aan de tabelstructuur.

Het model opbouwen

Daarna maak je je model. Je geeft in het eerste veld de class-naam op en kiest de databasetabel die je wilt koppelen aan het model (bijvoorbeeld die je bij de vorige stap maakte). Daarna maak je je formuliervelden en de lijstweergaven aan. Bij het opslaan worden twee bestanden aangemaakt: fields.yaml en colums.yaml, deze bevatten respectievelijk de formuliervelden en de lijstweergave. Bij het maken van de formuliervelden hoef je geen rekening te houden met de volgorde want als je later in je fileds.yaml de volgorde aanpast veranderd dat meteen de volgorde in je applicatie.

Na het aanmaken van je plugin kun je deze bestanden helemaal aanpassen naar je eigen inzicht. Er is heel veel mogelijk, zo kun je bijvoorbeeld in columns.yaml velden in een label combineren of opmaak van datum/tijd afregelen. Je kunt de lijstweergave in de backend helemaal naar je hand zetten.

Permissies aanmaken

Vervolgens maak je een permissie aan: deze wordt gekoppeld aan het model en heb je straks nodig bij het aanmaken van je backend menu-item en later ook voor je controller.

De controller toevoegen

De volgende stap is het aanmaken van je backend menu-item waarmee je straks al je entries kunt bewerken. Je geeft een label op en koppeld aan de juiste permissie. Het vak voor de url laat je nog even leeg. Eerst maak je de controller aan.

Bij het aanmaken van de controller geef je eerst de naam op Producten, Postzegels, Recepten o.i.d. beginnend met een hoofdletter. Deze naam bepaalt de class-naam en de url van de backend menu. Vandaar ook dat je deze volgorde moet aanhouden omdat je nu ook het menu-item moet selecteren. Denk erom dat je onderaan dit scherm alle vinkjes aanzet en ook binnen de tweede tab ´Permissions´ de juiste permissie koppelt. Als je nu opslaat is je plugin gereed.

Als je de pagina ververst zul je zien dat je nieuwe menu-item beschikbaar is en dat je items kunt gaan toevoegen in je backend. Je zult zien dat je met deze plugin niet alles meteen kunt afregelen. De Builder plugin is dan ook niet bedoeld als complete toolbox maar als rapid development tool: alle benodigde bestanden zijn aangemaakt en je kunt nu meteen beginnen met wat je echt leuk vind: het programmeren van maatwerk functionaliteit. Bij het volgende artikel zal ik nog even dieper ingaan op dingen waarin de Builder plugin niet voorziet: dan hoef je daar ook niet naar te zoeken.

Posted in October CMS on Oct 05, 2016